Składniki:
Czosnek 1 ząbek
Drożdże 0.20 g
Mąka żytnia 6 łyżek (72 g)
Olej rzepakowy 1 łyżka
Oliwki w puszce 5 sztuk
Przecier pomidorowy 3 łyżeczki
Przyprawa bazylia 1 szczypta
Przyprawa kurkuma 1 szczypta
Rukola 1 garść
Ser mozzarella półtłusty 40 g
Sól 1 szczypta
Szynka z indyka 3 plastry
Woda pół szklanki
Przepis:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć pokrywką i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.
Smacznego! 😄
Twój komentarz