Składniki:
- Jaja - 50 g 1 sztuka
- Filet z kurczaka - 100 g porcja
- Groszek zielony konserwowy - 15 g 1 łyżka
- Liść laurowy - 1 g 1 sztuka
- Marchew - 50 g 1 sztuka
- Seler korzeniowy - 30 g kawałek
- Ziele angielskie - 1 g ziarenko
- Żelatyna - 10 g 1 pełna łyżeczka
- Sok z cytryny - 6 g łyżka
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować. Warzywa obrać i razem z mięsem włożyć do garnka. Zalać dwoma szklankami wody i gotować około 30 minut. Wywar ostudzić i przecedzić. Mięso pokroić w plasterki, marchewkę w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1 niepełnej szklance gorącego wywaru i przestudzić. Mięso, jajko, groszek i marchewkę umieścić w małej miseczce, zalać żelatyną i odstawić do stężenia. Gotową galaretę polać sokiem z cytryny.
Smacznego!
Twój komentarz