mgr Martyna Trąkowska
30 Kwie

Tyję od pieczywa

Obalamy dietetyczne MITY❗️
Tyjemy od chleba 👉 MIT
Często w gabinecie słyszę stwierdzenie, że Pacjent przytył przez pieczywo i od dziś już nie będzie go jadł🍞 

Chleb sam w sobie nie jest bezpośrednią przyczyną tycia. Produktów nie powinno się dzielić na "tuczące" oraz "nietuczące"📈 To, czy spożywanie chleba przyczynia się do przyrostu masy ciała, zależy od bilansu energetycznego, czyli ilości spożywanej energii w ciągu dnia w stosunku do obecnego zapotrzebowania 💪


Chleb dostarcza węglowodanów, które są podstawowym źródłem energii dla organizmu. Jeśli spożywamy więcej kalorii, niż potrzebujemy (i nieważne czy te kalorie pochodzą z chleba czy innych źródeł), możemy przybrać na wadze.


Warto tutaj również podkreślić, iż ważny jest skład chleba i jego jakość. Pieczywo pełnoziarniste zawiera więcej błonnika, dzięki czemu jest korzystniejsze dla zdrowia (oczywiście przy niektórych chorobach błonnik należy ograniczyć, jednak tutaj jest mowa o osobach nie borykających się z żadnymi jednostkami chorobowymi). 


Pieczywo tzw. "białe" z pszennej, oczyszczonej mąki, cechuje się wysokim indeksem glikemicznym, czyli prowadzi do gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi i jest dużo mniej sycący niż pieczywo pełnoziarniste.

Twój komentarz




POKAŻ