Chleb sam w sobie nie jest bezpośrednią przyczyną tycia. Produktów nie powinno się dzielić na "tuczące" oraz "nietuczące"📈 To, czy spożywanie chleba przyczynia się do przyrostu masy ciała, zależy od bilansu energetycznego, czyli ilości spożywanej energii w ciągu dnia w stosunku do obecnego zapotrzebowania 💪
Chleb dostarcza węglowodanów, które są podstawowym źródłem energii dla organizmu. Jeśli spożywamy więcej kalorii, niż potrzebujemy (i nieważne czy te kalorie pochodzą z chleba czy innych źródeł), możemy przybrać na wadze.
Warto tutaj również podkreślić, iż ważny jest skład chleba i jego jakość. Pieczywo pełnoziarniste zawiera więcej błonnika, dzięki czemu jest korzystniejsze dla zdrowia (oczywiście przy niektórych chorobach błonnik należy ograniczyć, jednak tutaj jest mowa o osobach nie borykających się z żadnymi jednostkami chorobowymi).
Pieczywo tzw. "białe" z pszennej, oczyszczonej mąki, cechuje się wysokim indeksem glikemicznym, czyli prowadzi do gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi i jest dużo mniej sycący niż pieczywo pełnoziarniste.
Twój komentarz