Składniki na 8-10 kotletów:
✨ 2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora
✨ 1 duża cebula
✨ 1 ząbek czosnku
✨ 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
✨ 1/2 szklanki podprażonych, posiekanych ziaren słonecznika
✨ 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
✨ 1/4 szklanki oleju
✨ 2 łyżki sosu sojowego
✨ 1/2 łyżeczki miodu
✨ 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodygą zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski. Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
Smacznego!😋
Twój komentarz