mgr Martyna Trąkowska
06 Kwie

Mielone z kalafiora

Mielone z kalafiora🌸🌸🌸

Składniki na 8-10 kotletów:

✨ 2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora

✨ 1 duża cebula

✨ 1 ząbek czosnku

✨ 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

✨ 1/2 szklanki podprażonych, posiekanych ziaren słonecznika

✨ 1/4 szklanki maki ziemniaczanej

✨ 1/4 szklanki oleju

✨ 2 łyżki sosu sojowego

✨ 1/2 łyżeczki miodu

✨ 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodygą zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski. Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.

Smacznego!😋

Twój komentarz




POKAŻ