mgr Martyna Trąkowska
26 Maj

Ciasto budyniowe z truskawkami

🌼Przepis sezonowy🌼

🍓Ciasto budyniowe z truskawkami🍓

Kto ma ochotę na odrobinę słodyczy? 😋

Składniki:🥧
- 700 ml mleka
- 80 g (2 opakowania) budyniu waniliowego
- 100 g erytrolu
- 40 g (2 sztuki) żółtka jaja
- 12 g (1.5 łyżki) żelatyny
- 300 g truskawek
- 80 g biszkoptów bez cukru

Sposób przygotowania:🥣
Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia masy na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ