Składniki ciasta:
- mleko 1,5% - 150 g
- świeże drożdże - 15 g
- jajo - 1 sztuka
- ksylitol - 45 g
- mąka pszenna, typ 650 - 300 g
- masło - 40 g
Dodatki:
- borówki 300 g (moźna wymienić)
Składniki kruszonki (opcjonalna):
- masło - 20 g
- ksylitol - 20 g
- mąka pszenna, typ 650 - 40 g
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Jajo rozbełtać widelcem. Mleko podgrzać (ma być ciepłe, nie gorące) i wlać do miski. Dodać ksylitol, mąkę, masło, jajo (można zostawić część do posmarowania drożdżówek) i pokruszone drożdże. Całość wymieszać ręką lub mikserem. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na równe części. Na środku drożdżówek zrobić lekkie wgłębienie i nałożyć owoce. Składniki kruszonki połączyć i posypać nią drożdżówki. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego! 😊
Twój komentarz