mgr Martyna Trąkowska
05 Lip

Drożdżówki z borówkami i kruszonką 🫐

Dziś przychodzę do Was z przpisem na Drożdżówki z borówkami i kruszonką 🫐

Przyznam szczecze, że wypróbowałam kilka proporcji składników zanim uznałam, że chcę się podzielić tym przepisem.

Przepis na 8-10 drożdżówek 😄

Składniki ciasta:

  • mleko 1,5% - 150 g
  • świeże drożdże - 15 g
  • jajo - 1 sztuka
  • ksylitol - 45 g
  • mąka pszenna, typ 650 - 300 g
  • masło - 40 g

Dodatki:

  • borówki 300 g (moźna wymienić)

Składniki kruszonki (opcjonalna):

  • masło - 20 g
  • ksylitol - 20 g
  • mąka pszenna, typ 650 - 40 g

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Jajo rozbełtać widelcem. Mleko podgrzać (ma być ciepłe, nie gorące) i wlać do miski. Dodać ksylitol, mąkę, masło, jajo (można zostawić część do posmarowania drożdżówek) i pokruszone drożdże. Całość wymieszać ręką lub mikserem. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na równe części. Na środku drożdżówek zrobić lekkie wgłębienie i nałożyć owoce. Składniki kruszonki połączyć i posypać nią drożdżówki. Piec około 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 😊

Twój komentarz




POKAŻ