mgr Martyna Trąkowska
21 Marz

Galareta z kurczaka z groszkiem i jajkiem

Kolejny wielkanocny przepis, który przyda się na świątecznym stole! Szacowana kaloryczność jednej porcji to 230 kcal.

Składniki:

  • Jaja - 50 g 1 sztuka
  • Filet z kurczaka - 100 g porcja
  • Groszek zielony konserwowy - 15 g 1 łyżka
  • Liść laurowy - 1 g 1 sztuka
  • Marchew - 50 g 1 sztuka
  • Seler korzeniowy - 30 g kawałek
  • Ziele angielskie - 1 g ziarenko
  • Żelatyna - 10 g 1 pełna łyżeczka
  • Sok z cytryny - 6 g łyżka

Sposób przygotowania:
Jajka ugotować. Warzywa obrać i razem z mięsem włożyć do garnka. Zalać dwoma szklankami wody i gotować około 30 minut. Wywar ostudzić i przecedzić. Mięso pokroić w plasterki, marchewkę w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1 niepełnej szklance gorącego wywaru i przestudzić. Mięso, jajko, groszek i marchewkę umieścić w małej miseczce, zalać żelatyną i odstawić do stężenia. Gotową galaretę polać sokiem z cytryny.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ